מטוסי F-16I ישראליים צילום: דובר צה"ל
ממשל אובמה חושש כי מערכת היחסים המתהדקת בין ישראל לאזרבייג'אן מקרבת תקיפה ישראלית באיראן השכנה. גם הטורקים לא מאושרים
מקור: Haaretz
ממשל אובמה מאמין כי מערכת היחסיםהצבאית החשאית בין ישראל לאזרבייג'אן מגדילה משמעותית את הסיכוי לתקיפה ישראלית באיראן, כך פורסם הלילה (חמישי) בדו שבועון האמריקאי "foreign policy". בכירים בממשל ובמודיעין הצבאי האמריקאי סיפרו בכתבה כי ארה"ב הסיקה כי ישראל קיבלה גישה לבסיסי חיל האוויר האזרי סמוך לגבול הצפוני של איראן. "הישראלים קנו שדה תעופה", אמר לעיתון בכיר בממשל כבר לפני כחודש, "ולשדה התעופה קוראים 'אזרבייג'אן'".
לפי הדיווח, במודיעין הצבאי האמריקאי מאוד מוטרדים מהעמקת הקשר הישראלי-אזרי כחלק ממאמצי ישראל לפגוע בתוכנית הגרעין האיראני. לפי אחד המקורות לכתבה, בצבא בטוחים שכעת הם צריכים להתכונן לא רק למלחמה במפרץ הפרסי אלא גם לתרחיש שישלב גם אזור הקווקז.
לפי המכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים, לצבא אזרבייג'אן יש ארבעה בסיסי חיל אוויר הנטושים עוד מהעידן הסובייטי שיכולים להיות זמינים לרשות צה"ל. זאת בנוסף לארבעה בסיסים נוספים פעילים של חיל האוויר האזרי.
על פי הפורין פוליסי, הידוק שיתוף הפעולה הצבאי בין ישראל לאזרבייג'אן מהווה גם נקודה מכרעת ביחסי שתי המדינות עם טורקיה – גורם חשוב באזור החושש ממלחמה שתשפיע על הכלכלה והפוליטיקה המקומית. לטענת העיתון, בכיר מאוד בממשל הטורקי חלק את דאגותיו עם הממשל האמריקאי, כמו גם עם השלטון האזרי. אף גוף ישראלי או אזרי רשמי לא הגיב לדיווח.
בביקור שר הביטחון האזרי לאחרונה בטהראן, הוא הוציא מכלל אפשרות את מעורבותה של ארצו בפעולה צבאית נגד איראן. "הרפובליקה של אזרבייג'אן, כמו תמיד בעבר, לעולם לא תאפשר לשום מדינה לנצל את שטחה נגד הרפובליקה האסלאמית של איראן – שהיא כמו אח עבורינו, וכמדינה חברה", הוא אמר.
עשו לנו לייק וקבלו את מיטב הכתבות והעדכונים ישירות אליכם
עם זאת, למרות הדברים הנחרצים, לפי אחד הבכירים האמריקאים שהתראיין לכתבה, שר הביטחון האזרי לא הביע מפורשות את התנגדותו לאפשרות שמטוסי חיל האוויר ינחתו בארצו לאחר הפצצת מתקני הגרעין באיראן. כמו גם לא את הימצאותן של כוחות חילוץ והצלה ישראליים בשטח המדינה. לטענת הבכיר, התנאים יקלו על ישראל להפציץ את איראן.
"אנו עוקבים באופן צמוד אחר איראן", סיפר אחד מבכירי המודיעין האמריקאי, "אך אנו עוקבים גם אחרי מה שישראל עושה עם אזרבייג'אן. ואנו לא שמחים מכך".
מערכת היחסים הביטחונית של ישראל עם השלטון בבאקו, הבירה האזרית, הפכה משמעותית יותר בפברואר האחרון בעקבות רכישת התעשייה הביטחונית האזרית מל"טים וטילים נגד מטוסים ישראליים בעסקה בסך 1.6 מיליארד דולר. כל זאת בזמן שמערכת היחסים בין אזרבייג'אן לאיראן הולכים ומידרדרים. בחודש שעבר העירה איראן לשגריר האזרי בטהראן כי ארצו מסייעת להכנות ישראל לתקיפת מתקני הגרעין. האשמה שזכתה לתגובה "זו הכפשה".
לטענת מקור נוסף שהתראיין לכתבה, העסקה הצבאית בין ישראל לאזרבייג'אן עוררה את חמת זעמו של ראש ממשלת טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן. בעיקר לאור ביטול העסקה בסך 150 מיליון דולר בין המדינות, במסגרתה ישראל אמורה היתה לפתח ולייצר מל"טים עבור הצבא הטורקי.
מקור: http://www.haaretz.co.il/news/world/middle-east/1.1674818