דילוג לתוכן

השנה ארגנה הקהילה הארמנית בישראל סדרת אירועים במספר ערים, לכבוד זכרם של הקדושים המעונים מרצח העם הארמני.

השנה ארגנה הקהילה הארמנית בישראל סדרת אירועים במספר ערים, לכבוד זכרם של הקדושים המעונים מרצח העם הארמני.

ב-23 באפריל נערך מצעד בירושלים, בהשתתפות בעיקר בני הקהילה הארמנית המקומית. המשתתפים צעדו מרובע הארמנים אל המושבה הגרמנית, שם נמצאת כנסיית סנט ג'ורג'.

בבוקר ה-24 באפריל התקיימה הפגנה מול שגרירות טורקיה בתל אביב. למרות שמספר המשתתפים היה מצומצם, המסר הועבר בעוצמה, וצוות השגרירות תועד מצלם את הפעילות.

 

באותו בוקר בירושלים, נערך טקס חגיגי והנחת זרים ליד חצ'קארים (צלבי אבן) לזכר רצח העם הארמני, בחצר בית הספר ג'רנגבוראץ. בטקס השתתף שגריר הרפובליקה של ארמניה בישראל, מר ארמן האקוביאן.

במקביל התקיים במוזיאון הארמני בירושלים אירוע זיכרון והרצאה לכבוד רפאל למקין, ההיסטוריון והעיתונאי היהודי-פולני שטבע את המונח "רצח עם".

בערב התקיימו שלושה ערבי זיכרון במקביל – בירושלים, חיפה ופתח תקווה.

בחיפה נערך טקס הנחת זרים בכיכר רצח העם הארמני, בהשתתפות בני הקהילה מחיפה ומהצפון. חבר מועצת העיר חיפה ניר שובר השתתף אף הוא. נאומים נשאו חבר המועצה ניר שובר ואב הרוחני של חיפה והערים הסמוכות, האב טיראר הובאקימיאן.

אירוע הזיכרון המרכזי, שנמשך כשעה וחצי, התקיים בפתח תקווה, באנדרטה לזכר קורבנות רצח העם הארמני בפארק שארל אזנבור. האירוע אורגן על ידי "איגוד נָאִירִי" של הארמנים-ישראלים בפתח תקווה. אורחים נכבדים כללו את הקונסול של הרפובליקה של ארמניה בישראל, מר דוד אלאוורדיאן; משלחת בראשות ראש עיריית פתח תקווה מר רמי גרינברג, שכללה את ראש אגף הקליטה בעירייה, גב' ראיה לייכטמנוב; האב טירן האקוביאן, הממונה הרוחני על אזור המרכז; ואורחים נוספים.

לאחר דקת דומייה, נשא ראש העיר רמי גרינברג דברים בפני הקהל, ולאחריו נאם הקונסול דוד אלאוורדיאן. האב טירן האקוביאן נשא אף הוא תפילה ודברים.

אחר כך נשא דברים עמנואל אורן, תושב רמת גן, התומך באופן פעיל בהכרה מיידית של ישראל ברצח העם הארמני.

לאחר מכן נשאו דברים מר ארתיום צ'רנמוריאן, יו"ר "איגוד נאירי" וראש מערכת עיתון "הארמנים בישראל", ומר מני קורסונסקי, דובר מרכז החינוך והתרבות הארמני "נויאן טפאן" ועורך ראשי של פלטפורמת "ישראמדיה". בדבריהם הדגישו את החפיפה הסמלית בין ימי הזיכרון לשואה היהודית ולרצח העם הארמני, והתמקדו במשמעות העמוקה של היום.

הטקס המשיך בהנחת זרים, הדלקת נרות והקטרת קטורת, ולאחר מכן נפתח החלק התרבותי. בניגוד לשנה שעברה, בה נסיבות מלחמתיות הגבילו את ההשתתפות, השנה נאספו למעלה מ-200 ארמנים מערים שונות בישראל, כולל נתניה ובאר שבע.

החלק התרבותי כלל הופעות של הזמרת והמשוררת הארמנית לילית ורדניאן, חברת איגוד הסופרים של ארמניה, וכן האחים גספריאן – אשוט גספריאן, זמר ושחקן מוכר בהפקות טלוויזיה ישראליות, וטיגראן גספריאן, זמר ומורה לפיתוח קול שהשתתף בפסטיבלים בינלאומיים רבים.

הרפרטואר כלל שירים אהובים ומוכרים, וכן יצירות מקוריות, וביניהם: "איפה היית, אלוהים?", "העגור", "דלה יאמן", "שיבה", "לאורך גדות אם-נהר אראקס", "הכרכרה הישנה" ו"אבה מריה".

המנגינות הארמניות הנוגעות והנוגות ריגשו את כל הנוכחים. לדברי המשתתפים, זה היה אחד מאירועי הזיכרון המרגשים והמצליחים ביותר שאורגנו על ידי "איגוד נאירי" בשנים האחרונות.


הערת המערכת:

מערכת העיתון והמייסדים של "איגוד נאירי" מביעים את תודתם העמוקה לכל בני הקהילה שהשתתפו באירועים. תודות מיוחדות מוענקות לאמנים – לילית ורדניאן והאחים אשוט וטיגראן גספריאן – על מסירותם המלאה ותמיכתם הבלתי-מותנית.

תודות מיוחדות גם לטיגראן מקריאן, רוברט אוחניאן, טיגראן ממאג'ניאן, סמבט מכיתריאן, קאראפט גוליאן, ויגן מרטירוסיאן, מובסס הוספיאן, ולכל אלו שתרמו לעבודות השיפוץ והשיקום של הספסלים, האנדרטה והציוד הטכני.

התמונות והחומרים נלקחו מדפי הפייסבוק של האקוב צ'רנזיאן, רוברט אוהניאן והאב טיראר הובאקימיאן.

 

 

SHARE​

כתיבת תגובה

עוד כתבות