דילוג לתוכן

מלכות ארמנית של קומאגאן, אנטיוצ'אס ( אנטיוצ'וס ) IV אפיפאנאס ( 72-38 אחרי הספירה )

מלכות ארמנית של קומאגאן, אנטיוצ'אס ( אנטיוצ'וס ) IV אפיפאנאס ( 72-38 אחרי הספירה )

ממלכת קומגנה: אוצר של מורשת ארמנית
ממלכת קומגנה נוסדה בשנת 163 לפני הספירה על ידי מלכים ארמנים מהשושלת הידועה של אורונטיד, ששלטה בארמניה הגדולה. בירתה הייתה העיר סאמוסאטה, שנקראה על שמו של המלך הארמני סמוש הראשון (שאמוש). הממלכה הייתה ממוקמת באסטרטגיה על דרכי מסחר משגשגות ממזרח למערב. הודות לעמלם של תושביה הארמנים החרוצים, שגשגה הממלכה במהרה והגיעה לפריחה.

למרות שתושבי קומגנה דיברו ארמנית וארמית עתיקה, השפעת השפה והתרבות היוונית הייתה גם היא משמעותית. זה היה עידן ההלניסטי—כאשר כל דבר יווני נחשב לטוב ביותר, כמו התרבות הצרפתית במאה ה־19, והתרבות האמריקאית כיום.

לא במקרה, אנטיוכוס הראשון תאוס, המלך הארמני של קומגנה שנשא שם יווני, ביקש להנציח את שמו לדורות. הוא ציווה להקים מקדש עצום על פסגת הר נמרוד, ובו פסלים בגובה תשעה מטרים של אלים וגיבורים מהמיתולוגיה הארמנית והיוונית העתיקה—כמו ארמזד, הרקולס, טיכה אלת הפוריות, נשר, אריה ואחרים.

 

מקור של תמונה: Operative.am

קומגנה הארמנית התקיימה עד לשנת 72 לספירה, אז נכבשה במרמה על ידי הקיסר הרומי החמדן וספסיאנוס.

למרבה הצער, נמרוד הארמני אינו מוכר כמו הטאג' מהאל ההודי. תיירים מגיעים לשם לעיתים רחוקות בהרבה. על אף גודלו והודו, הוא אפילו לא נכלל ברשימת פלאי העולם.

המקדש שעל הר נמרוד הוא למעשה תל מלאכותי הממוקם על פסגת ההר. שטחו הכולל של האתר הוא כשלושה הקטרים. כיום, האתר הארכאולוגי הארמני כולו נמצא תחת הגנת אונסק"ו.

כיום נחשב הר נמרוד למוזיאון הפתוח הגבוה ביותר בעולם, ובשנת 1987 הוא נכלל ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו. כיום, הארמנים רואים בפנתיאון האלים של קומגנה חלק ממורשתם, הנמצאת בארמניה המערבית—כיום בשטחה של טורקיה המודרנית.

בשנת 1921, לאחר חוזה סוור, נכבש אזור אדיאמן על ידי טורקיה. הדבר הוביל לשינוי שמות המקומות הארמניים—כאשר "רמת ארמניה" שונתה ל"אנטוליה המזרחית", כחלק מהניסיונות המתמשכים למחוק את התרבות הארמנית.

לצערנו, כמה מהפסלים הארמניים העתיקים הושמדו בעבר על ידי ברברים. כיום נותרו במקום רק ראשים של כמה מהפסלים, הפזורים על הקרקע. יש הסבורים שאנטיוכוס עצמו קבור שם. אולם, טרם נמצאה הוכחה לכך—קברו של המלך הדגול עדיין לא התגלה. רק פסלו נותר עומד.

מקור: http://www.armenian-history.com/Armenian_coins.htm

1or.am | Հին հայկական Կոմմագենի թագավորությունը. Աշխարհի ո՞ր մեծ հրաշքն է թողել այն իրենից հետո (operative.am)

 Կոմմագենեի Թագավորությունը՝ Հայկական Ժառանգության Գանձ – Western Armenia TV

 

SHARE​

כתיבת תגובה

עוד כתבות